Organisatie: KMO Campus
Sprekers: Olivier De Keukelaere Eveline Vanthorre
Locatie: online
Met de mogelijkheid om ongelijke stem- en winstrechten te verbinden aan aandelen werden de spelregels van de BV grondig gewijzigd. Dit schept nieuwe mogelijkheden om de BV in te zetten als instrument voor de successieplanning van het familiebedrijf. Maar hoe kan de BV nu precies ingezet worden als instrument om de controle te regelen en een gedifferentieerde winstverdeling tot stand te brengen? En hoe valt de vergelijking uit met de klassieke controlestructuren
Programma
Bij een familiale bedrijfsoverdracht wenst de overlater vaak gedurende een zekere periode nog enige vorm van controle en inkomen uit de vennootschap te behouden. Vanouds werd in dit verband gebruik gemaakt van controlestructuren maar met het WVV ontstaan nieuwe mogelijkheden om de BV met dit doel in te schakelen.
In deze opleiding bespreekt uw docent, Olivier DE KEUKELAERE (Cazimir), de mogelijkheden de BV in te zetten als instrument voor de successieplanning van het familiebedrijf.
Vooreerst wordt onderzocht welke rechten in de BV precies verbonden worden aan aandelenbezit nopens het vennootschapsrecht. Vervolgens wordt besproken hoe de controle en de winstverdeling in de BV kan worden georganiseerd door soortvorming van aandelen, en het “gemak” dit op eerste zicht teweeg brengt.
Maar weerom is niets wat het lijkt, want soortvorming brengt immers bijkomende complexiteit mee die aanleiding kan tot tal van conflictsituaties en ongewenste blokkeringsminderheden.
Aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden worden tot slot de voordelen van soortvorming afgewogen tegen de klassieke controlestructuren zoals de burgerlijke maatschap, de private stichting en de stichting administratiekantoor.